sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Jänikset pulassa

ARTO MARJAKANGAS: ILMASTONMUUTOS LÄHILUONNOSSAMME

Uskotko ilmastonmuutokseen? Näin monesti kysytään, mutta nykyinen ilmastonmuutos ei ole mielipidekysymys vaan tutkimustietoon perustuva tosiasia. Maapallon ilmasto on nopeasti lämpenemässä ihmiskunnan tuottamien kasvihuonekaasujen takia, ja eniten lämpenevät pohjoiset alueet, Suomi mukaan lukien. Ilmastonmuutoksen seurauksia näkyy jo suomalaisten jokapäiväisessä lähiluonnossa. Esimerkiksi monet eteläiset lajit ovat levinneet viimeisten parinkymmenen vuoden aikana jopa satoja kilometrejä pohjoisemmaksi. Toisaalta kohoavat kesälämpötilat ja kasvavat sademäärät suosivat kiusankappaleita: hyttysiä, hirvikärpäsiä ja puutiaisia. Ilmastonmuutos tulee siis sananmukaisesti iholle.

Filosofian tohtori, dosentti Arto Marjakangas esittelee tässä kirjassa ilmastonmuutoksen jo havaittavia ja odotettavissa olevia seurauksia lähiluonnossamme tuttujen eliölajien ja luonnonilmiöiden kautta.
Teoksen kantavana teemana on pohjoisten kasvi- ja eläinlajien kasvava ahdinko.

144 sivua.
************************************************************************************
Tämän kirjan nappasin kirjaston hyllystä, koska kirjahaasteessa on kohta "ilmastonmuutoksesta kertova kirja". Oli lähellä jäädä kuitenkin lukematta, mutta, koska yksi toinen kirja jäi tylsyyden takia kesken, tartuin tähän ja yllätyin iloisesti, kirja olikin hyvä, eikä tässä osoitettu syyttävällä sormella ketään tiettyä ihmis- tai ammattiryhmää. Kaikki tässä samassa veneessä ollaan.
Paljon uuttakin tietoa tai ainakin visioita kirja sisälsi, mutta paljon jäi myös puuttumaan.

Ensi kesänä teen muutaman perhosbaarin, koska tässä kirjassa oli siihenkin mainio ohje.

Lukuhaaste kohta 22.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Side silmille

 JOSH MALERMAN: LINTUHÄKKI On kulunut viisi vuotta siitä kun maailma ajautui kaaokseen ja selviytyjät naulasivat ikkunansa umpeen. Tänään Ma...