torstai 1. huhtikuuta 2021

Klassikko

 GEORGE ORWELL: ELÄINTEN VALLANKUMOUS

George Orwell (1903 - 1950), oli englantilainen kirjailija ja lehtimies, joka asetti taiteelle ja kirjallisuudelle sosiaalisen mittapuun. Eläinten vallankumous heijastaa hänen henkilökohtaista ideologista pettymystään, joka on puettu kepeän sadun muotoon.
Englantilaisen maatilan eläimet aloittavat vallankumouksen ja vapauttavat itsensä ihmisen ikeestä. Aluksi tasa-arvo vallitsee, kunnes siat osoittautuvat muita älykkäämmiksi. 
Ne ottavat pian vallan käsiinsä, eivätkä ole juuri entisiä isäntiä parempia. Orwellin teos on klassinen tutkielma vallan väärinkäytöstä.

126 sivua.

***********************************************************************************
Kirja, jota luetaan kuin piru raamattua... Tai siltä ainakin välillä tuntuu, kun lukee toisten viittauksia tähän kirjaan. Kuinka moni edes tietää mitä Orwell on tällä kirjalla tahtonut sanoa alunperin? Ei, se ei ole sitä miten ihmiset käyttävät eläimiä hyväkseen ja että eläinten pitäisi alkaa tappamaan ihmisiä. Orwellin asia on ollut tehdä satiiria Venäjän vallankumouksesta.

Kirja on utopistinen satu. Elokuvana parempi.

Lukuhaasteen kohta 27: kirjan päähenkilö on eläin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Side silmille

 JOSH MALERMAN: LINTUHÄKKI On kulunut viisi vuotta siitä kun maailma ajautui kaaokseen ja selviytyjät naulasivat ikkunansa umpeen. Tänään Ma...