sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Butcher's Crossing

John Williams: Butcher's Crossing

Takakannen teksti:

Kansas, 1873. Nuori Will Andrews jättää yliopiston kesken ja saapuu länteen Butcher's Crossingin kylään. Hän haluaa kokea Ralph Waldo Emersonin innoittamana alkuperäisen suhteen luontoon, mutta kovapintaisten miesten kansoittama onnenonkijoiden kaupunki vaikuttaa tylyltä. Andrews tutustuu pian mieheen, joka saa hänet vakuuttuneeksi Coloradon vuoristossa majailevasta valtavasta biisonilaumasta, jota kukaan ei ole löytänyt.

Neljän miehen uhkarohkea retkikunta lähtee matkaan preerian halki. Raskas matka saa kuin saakin täyttymyksensä, kun miehet jäljittävät vuoristossa biisonilauman ja pääsevät tappamisen makuun.

Butcher's Crossing julkaistiin alun perin vuonna 1960. John Williamsin ylistetyn Stonerin tavoin se on löydetty ja saavuttanut menestyksen vasta nyt, vuosikymmeniä myöhemmin. Williams kunnioittaa lännentarinan perinteitä mutta kuvaa inhimillistä kokemusta vastaansanomattoman pelkistetysti ja hienovireisesti.
******************************************************************************

Olen lumoutunut. 💖
Tämä ei ole ensimmäinen eikä toivottavasti viimeinen lännenkirja jonka olen lukenut, mutta ehdottomasti paras.
Kirja on upea kantta myöten.
Vaikka kyseessä on noinkin upean eläimen, kuin biisonin, tappaminen, kirjassa ei mässäilty tappokohtauksilla.
Kirja oli samalla myös hieno kasvutarina, jossa Will Andrewsta kasvoi mies.
On kunnia listata tämä kirja tämän vuoden ensimmäisenä tässä blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Side silmille

 JOSH MALERMAN: LINTUHÄKKI On kulunut viisi vuotta siitä kun maailma ajautui kaaokseen ja selviytyjät naulasivat ikkunansa umpeen. Tänään Ma...