maanantai 11. maaliskuuta 2019

Jesiditytön tarina

FARIDA KHALAF & ANDREA C. HOFFMAN: OLIN ISISIN VANKI

"Jäin henkiin näyttääkseni, että olen heitä vahvempi."

Farida Kalaf oli seitsentoistavuotias, kun Isis-terroristit hyökkäsivät elokuussa 2014 hänen kotikyläänsä Kochoon Pohjois-Irakissa. Kylän miehet ja pojat tapettiin. Tytöt ja nuoret naiset otettiin vangeiksi.
Kuukausien ajan Farida eli maanpäällisessä helvetissä. Häntä kaupattiin orjamarkkinoilla, luovutettiin mieheltä toiselle, hakattiin ja raiskattiin.
Farida nousi rohkeasti vangitsijoitaan vastaan. Lopulta hän johti viisi muuta tyttöä kanssaan autiomaan halki pakomatkalle, joka epäonnistuessaan olisi maksanut heidän henkensä.
Raiskatuksi tulemista pidetään jesidiyhteisössä niin häpeällisenä, että se johtaa jopa yhteisön ulkopuolelle sulkemiseen. Farida ei kuitenkaan suostu kantamaan häpeää kohtalostaa. Hän halusi kertoa tarinansa, jotta Isisin toiminta tulisi maailman tietoisuuteen juuri sellaisena kuin se on.
Olin Isisin vanki on ensimmäinen todistajankertomus Isisin hirmutöistä sen sisältä käsin. Mutta se on myös kertomus siitä, kuinka ystävyys, rakkaus ja elämänhalu ovat mahtavampia voimia kuin mikään barbaria.

Farida Khalaf on nyt yhdeksäntoistavuotias ja asuu tällä hetkellä pakolaisena Saksassa, jossa hän jatkaa keskeytynyttä koulunkäyntiään.

Andrea C. Hoffman on politiikan toimittaja ja Lähi-Idän asiantuntija Focus-aikakauslehdessä. Hän on raportoinut alueelta yli 15 vuoden ajan. Hoffman on aiemmin kirjoittanut useita teoksia, muun muassa ensimmäisen afganistanilaisen naispilotin muistelmat Greif nach deb Sternen, Schwester!.

224 sivua.

Lukuhaasteen kohdat 11 ja 20.
**************************************************************************************
Jollei uskontoa olisi, minkälaisessa maailmassa eläisimme? Tätä tulee usein ajateltua, kun kuulee uutisissa mm. Isis-joukoista. 
Uskonnon varjolla on sodittu iät ja ajat. Kummallisia Jumalia, kun ne hyväksyvät murhat, tapot, raiskaukset, kidutukset yms.
Tämä kirja ei sinänsä yllättänyt, kun on jotain jo tiennyt sadistisista sotilaista. 
Miellyttävää lukemista tämä ei ollut, mutta hyvähän se on, että joku uskaltaa uhmata vihollistaan ja kertoa tarinansa kaikkien luettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Side silmille

 JOSH MALERMAN: LINTUHÄKKI On kulunut viisi vuotta siitä kun maailma ajautui kaaokseen ja selviytyjät naulasivat ikkunansa umpeen. Tänään Ma...