torstai 9. heinäkuuta 2020

Mukaansa tempaava tarina

DAVID SUCHET SANOIN JA KUVIN: OMAELÄMÄKERTA

"Hercule Poirot? Haluatko todella ottaa vastaan sen roolin, David?" veljeni kysyi. "Jos minulta kysyt", hän jatkoi, "sinuna en koskisi siihen tikullakaan."

David Suchet on ollut brittiläisen näyttämön ja valkokankaan kestotähti jo 50 vuotta. Hän on näytellyt niin Doctor Who:ssa kuin Shakespearen näytelmissä ja esittänyt niin Freudia kuin Amadeuksen Antonio Salieria. Maailmanlaajuisesti hän tuli kuitenkin tunnetuksi 25 vuoden esiintymisestään Agatha Christien ikonisena etsivähahmona Hercule Poirot'na televisiosarjoissa ja elokuvissa.

David Suchet on paitsi rakastettu näyttelijä myös varsin taitava valokuvaaja, jolla on aina kamerat mukana. Hänen elämänsä ja uransa vaiheet ovat ikuistuneet tunteita ja muistoja herättäviin kuviin, jotka nyt elävöittävät hänen ainutlaatuista muistelmateostaan. Kirjaan on tallentunut muun muassa ikimuistoisia hetkiä ja näyttelijäkollegoita teatterista ja elokuvien kuvauspaikoilta.

Kirjassaan Suchet kertoo persoonallisella tyylillään lapsuusvuosistaan Lontoossa, juutalaisista juuristaan, rakkaudestaan Lontooseen, musiikkiin ja valokuvaukseen sekä monipolvisesta näyttelijänurastaan. Hän paljastaa myös millaista elämä kuuluisana on ja miten säilyttää tasapainonsa, kun kaikki tunnistavat kadulla. Kuvin ja sanoin hän palaa niin elämänsä huippukohtiin kuin aallonpohjiinkin.

Näyttelijä kuvailee myös roolihahmojensa syntyä ja näyttelijäntyön muuttumista vuosien varrella sekä tietysti elämäänsä Poirot'n jälkeen. Hän on jäänyt syvästi kaipaamaan tuota omalaatuista belgialaisetsivää.

320 sivua.


*********************************************************************************
Uskalsin tarttua tähän isoon ja paksuun kirjaan sillä perusteella, kun olen aiemmin lukenut David Suchet'n kirjan Hercule Poirot ja minä. Se teki vaikutuksen, samoin teki tämä. Suchet'lla on näyttelemisen lahjan lisäksi kirjoittamisen (ja valokuvaamisen) lahja.
Tämä kirja pitää lukea silloin kun lukemiseen on aikaa ja hyvä rauha. Itse en ainakaan halunnut lukea tätä kiireellä vaan 10-20 sivua kerralla ja sitten piti hieman "makustella" lukemaansa. Sain myös valokuvaamiseen kivoja inspiraatioita.

Lukuhaasteen kohta 49: Vuonna 2020 julkaistu kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Side silmille

 JOSH MALERMAN: LINTUHÄKKI On kulunut viisi vuotta siitä kun maailma ajautui kaaokseen ja selviytyjät naulasivat ikkunansa umpeen. Tänään Ma...