torstai 28. marraskuuta 2019

Suomen James Herriot

AARNO RANTALA: ELLÄINHOTOROHVI

Ensin kutsutaan apuun Erreyksen Sameli, pitäjän vanha puoskari, ja vasta kun tätä ei yöllä kehdata vaivata kelpaa uusi eläinlääkäri. Tällaiset ovat lähtökohdat kun elukkatohtorimme aloittelee itsellisenä yrittäjänä Pohjanmaan perukoilla joskus 60-luvulla. Ennen pitkää syrjäkylä aitoine ronskia huumoria viljelevine ihmisineen ja kallisarvoisine elukoineen tulee tohtorille tutuksi ja rakkaaksi. Hankaleen naimaton veljessarja Veeti, Vilho ja vähän vajaaksi jäänyt Valtti työllistävät eläinlääkäriä tiheään ja tuovat väriä ja jännitystä koko pitäjän elämään. Tohtorimme ongelmat ovat joskus moninkertaisesti elämänmakuisia: Rientääkö auttamaan porsaitaan pidättelevää emakkoa vai kiidättääkö poltoissa kipristelevä oma vaimo kaupunkiin sairaalaan.

215 sivua.
*************************************************************************************
No nyt sattui käteen toivomani suomalainen versio James Herriotista. Murre oli aluksi hankalaa lukea, kun se on outoa, mutta opin lukemaan sitäkin sujuvasti.
Välillä ihan unohtui etten nyt oikeasti lue Herriotia vaan Rantalaa 😊
Eläinten omistajat oli vain välillä suorastaan kuvottavia, mutta meitä on moneen junaan...
Eläinten ja niiden hoitamisten kuvaamiset oli kirjoitettu elävästi. Aivan kuin olisi vierestä seurannut. Ensimmäistä tapausta lukiessani olin vieläpä itseeni tyytyväinen, kun arvasin paljon ennen lukemista mikä lehmää vaivaa, että kaksosethan sielä selvästi yrittää kilvan tulla ulos.

Näitä näytti olevan kirjaston hyllyllä vielä ainakin kaksi. Täytyy joskus lukea nekin.

Nyt sain myös Helmet-lukuhaasteen viimeisenkin kohdan ruksia. Jes! Voittajafiilis 💪


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Side silmille

 JOSH MALERMAN: LINTUHÄKKI On kulunut viisi vuotta siitä kun maailma ajautui kaaokseen ja selviytyjät naulasivat ikkunansa umpeen. Tänään Ma...