perjantai 3. syyskuuta 2021

Elämäkerta

ERIN CARLSON: MERYL STREEP VALKOKANKAAN KUNINGATAR

Meryl Streepille on satanut ennätysmäärin alan palkintoja, enemmän Oscar- ja Golden Globe-ehdokkuuksia ja voittoja kuin yhdellekään mies- tai naisnäyttelijälle. Erin Carlsonin teos paljastaa, millainen on nainen kymmenien ikonisten naisroolien takana.
Kirja kertoo Meryl Streepin elämäntarinan rumasta ankanpoikasesta valkokankaan valovoimaiseksi kuningattareksi. Se kuvaa, millaisin perustein Streep valitsee roolinsa ja millä keinoin hänen elokuvissa esittämänsä naishahmot ovat syntyneet. Cher, Robert Redford, Carrie Fisher, Tracey Ullman, Anne Hathaway, Nora Ephron ja monet muut paljastavat haastatteluissaan, millainen työkaveri Meryl on.
Lahjakkaan näyttelijän elokuvaura lähti nopeasti nousukiitoon, kun Robert de Niro ehdotti häntä elokuvaan
Kauriinmetsästäjä. Sen jälkeen Meryl Streep on tehnyt unohtumattomia rooleja muun muassa elokuvissa Ranskalaisen luutnantin vaimo, Kramer vastaan Kramer, Sofien valinta, Minun Afrikkani, Hiljaiset sillat, Paholainen pukeutuu Pradaan, Mamma Mia, Rautarouva ja Florence.
Paitsi vahvoista rooleistaan, Streep tunnetaan myös vahvoista mielipiteistään. Hän oli naisasia-aktivisti jo silloin, kun se ei ollut muodikasta. Streep on koko uransa ajan ottanut rohkeasti kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin.
Valkokankaan kuningatar valaisee myös Streepin elämän salatumpia puolia, kuten vanhemmuutta, avioliittoa ja vanhenemista.

357 sivua.

******************************************************************************
Tämä kirja ei tuonut Meryl Streepistä oikeastaan mitään uutta jos on katsonut hänen elokuviaan tai edes ohimennen lukenut jotain lehdistä.
Tämä kirja meni joissain kohdissa hieman yli. Kirjailija taitaa olla aikamoinen fani.
Hieman vähemmän ylistystä, roimasti vähemmän toistoa monesti katsotuista elokuvista ja enempi Meryliä sieltä kulissien takaa, niin kirja olisi mielenkiintoisempi. 
Ymmärrän toki, että julkisuuden henkilö haluaa pitää yksityiselämänsä, mutta ei tällaisista "kertauskirjoista" juuri ole iloa.
Itse pidin Meryliä aikoinaan parhaana naisnäyttelijänä monta vuotta, mutta sitten alkoi kyllästyttää hänen maneerinsa. 
Vaikka kirja miten toistaa sitä, että hän opettelee jokaiseen rooliin uutta ja esittää jokaista hahmoaan uudella innolla, kaikki ne pienet eleet, jotka alkaa aikaa myöten vain ärsyttää, ei katoa minnekään.

Lukuhaasteen kohta 26: Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Side silmille

 JOSH MALERMAN: LINTUHÄKKI On kulunut viisi vuotta siitä kun maailma ajautui kaaokseen ja selviytyjät naulasivat ikkunansa umpeen. Tänään Ma...